Mesoheros festae

Billeder

Han ikke i yngledragt

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Mesoheros festae lever i små til mellemstørrelsesfloder i Ecuador og Peru i Sydamerika ved Rio Guayas, Rio Chanchan, Rio Durango, Rio Clementina, Rio Boba og i Rio Macul. Her lever den inde ved flodbreden.

Mesoheros festae blev introduceret for Europa i slutningen af 70´erne.

Den art som kommer tættest på at ligne Mesoheros festae er " Cichlasoma" uropthalmus fra mellemamerika.

Arten er ikke specielt svær at holde, men den er utrolig aggressiv. Et velfungerende par, kræver alene ca. 1 meter af akvariet. Akvariet bør nok ikke være mindre end 900 l., hvis man vil gøre sig håb om at have andre fisk i det også. Indret akvariet med sten og trærødder som danner nogle gode gemmesteder. Den graver meget, så derfor kan det være en ulempe at have planter i akvariet.
Selv et tilsyneladende velfungerende par, der måske endda har ynglet gentagne gange kan pludselig se sig ondt på hinanden. Det ender som oftest med at hannen slår hunnen ihjel. Det er derfor vigtigt at holde skarpt øje med, hvorledes de opfører sig sammen.

Sørg for at holde andre robuste arter sammen med denne art. Eksempler på andre arter kunne være: Andinoacara, Crenicichla, Cichla arter, Arowana, Pimelodids, Loricarids, Piranha, Silver Dollar.

Hvis man vælger at holde denne art, er det en god idé at købe sig en flok ungfisk, og lade dem danne par, så snart at der er fundet et par, bør man afskaffe sig de andre individer, da det ellers vil føre til dødsfald.

Arten er på mærkværdig vis forsvundet fra handlen. Den er i dag sjælden i hele Skandinavien.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Mesoheros festae lægger sine æg inde i et beskyttet område som f.eks. i en hule af sten. Men hannen har gravet op til flere fordybninger i bundlaget. Arten kan ligge op til 3000 æg. Hunnen passer på æggene inde i hulen, mens at hannen forsvarer territoriet udenfor hulen. Efter 3 dage begynder æggene at klække. Hannen hjælper æggeskallen af larverne. Herefter flytter hunnen larverne ned i de nedgravet huler som hannen i forvejen har gravet. Efter ca. 5-6 dage er ungerne fritsvømmende. Men forældrene vogter dem stadig meget grundigt. .

Antal unger
3000

Info
Handelsnavn
Red Terror

Synonym
Cichlasoma festae

Videnskablig beskrevet
Boulenger, 1899

Adfærd
Agressiv

Udseende
Farver
Den har en orange gul farve på kroppen og hovedet har sorte lodrette striber. Den har en øjeplet på halefinnen og er sort og orange i rygfinnen.

Størrelse han
35

Størrelse hun
25

Optimale Forhold
Min. temperatur
26

Max. temperatur
28

Min. pH
7,0

Max. pH
7,0

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Frostfoder
  • Flagefoder
  • Pellets m.m. Fisken er omnivore og skal derfor også have lidt grøntfoder indimellem.
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Esben/ Opdateret af Kim Pedersen

    Udskrift venlig version