Lipochromis sp. "matumbi hunter"

Billeder

Generel beskrivelse
Lipochromis sp. "matumbi hunter" er desværre en meget truet cichlide i Victoriasøen, men i akvaristiken er den velkendt blandt Victoria-kendere, da det er en anderledes og på mange punkter fascinerende cichlide. Den er sørgeligt nok også sjælden i handlen, men den kan skaffes hvis man er ihærdig nok i sin søgen.

Det er især dens kropsbygning der gør den speciel. Den har en meget slank krop taget i betragtning at den ikke udelukkende lever af zooplankton, som den slags cichlider med den kropsbygning ofte gør i søen. Dertil er dens hovedprofil også ret speciel, da den har et anderledes dyk lige over hovedet. Et andet besynderligt punkt er dens mørke pigment i dens mønster kroppen over. Dens tænder variere også fra de andre cichlider i dens gruppe, ved at dens tandsæt ikke sidder så langt inde i munden, og dens tænder i overkæben er længere end ved de andre cichlider. Underkæben har normale tænder.

Lipochromis sp. "matumbi hunter" har en lang sidestribe som ikke er set på andre Victoriacichlider, pånær ved Lipochromis obesus. Dette kan indikere at disse to cichlider har en tæt genetisk forbindelse.

Noget andet specielt ved denne cichlide, kommer til syne ved dens adfærd. Yngelplejen siges at blive klaret med meget lidt forsøgen fra mødrene. Hunnerne er mundrugere, men lader til at lukke deres unger ud ofte, og det lader til, at de voksne individer af samme art hjælper til med at passe på ynglet. Dog er mundrugning stadig en vigtig del af yngelplejen, men det foregår på en ret uhørt måde efter sigende.

Man kender kun Lipochromis sp. "matumbi hunter" fra det sydlige Mwanza Gulf (i Victoriasøens sydlige del) hvor den holder til i et smalt areal. Man forventer at den tidligere har levet i videre omfang i gulfen, men det kan ikke dokumenteres. Den lever (hvis den da stadig er i live!) på lavvande omkring 1-2 meters dybde. Den svømmer over store stenformationer, som dog kun har en lille hældning, næsten fladt. Det er sjældent man ser Victoriacichlider leve i dette biotop hvor stenformationer ikke hælder mere end i dette tilfælde, og det er måske derfor denne cichlider er så speciel morfologisk. Obduktioner af deres mave har også vist, at de lever af forskellige fødeemner, hvilket kan være en nødvendighed for at overleve disse steder. Obduktionerne viste fiskeæg, larver og zooplankton.

Det siges, at man skal have set denne cichlide for at forstå hvor fascinerende og anderledes den i virkeligheden er. I akvariet er den relativt fredelig. Det er mest hunnerne der kan vise aggressivitet mens de bærer yngel. I naturen kan de finde på at spise mindre fisk, og giver man dem noget at jage i akvariet, skulle man kunne observere en virkelig kraftig acceleration når de jager. Deraf naturligvis navnet "Hunter". Det er en ret robust cichlide i akvariet hvilket angår vandkvalitet, sammenboer og føde.

Kilder:
Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hunnen er mundruger og går med skuffe i ca. 20 dage. Kuldene er som regel ret lille, ligesom det også er gældende for æggene. Hunnerne lader til ikke at beholde sine unger så meget i munden som normale mundrugende cichlider, men dette kan naturligvis være svært at observere, hvis der er andre cichlider i akvariet. Så man vil nok opleve den som en normal mundruger. Parringen foregår ved normal tail-chasing, og skulle ikke være vanskelig at frembringe.

Antal unger
5-15

Info
Type
Cichlider, Victoria

Udseende
Farver
Hannerne er grå, men med en flot grønlig og blålig farve. Hunnerne er mørkere i deres farver.

Størrelse han
11

Størrelse hun
9

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
28

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged/ Opdateret af Kim Pedersen

  Udskrift venlig version