Paralabidochromis chilotes

Billeder

Makobe han

Vis alle billeder

Varianter
Makobe Island, Ruti Island, Zue Island
Generel beskrivelse
Paralabidochromis chilotes er en helt unik cichlide fra Victoriasøen. Mange er vilde med den grundet dens farver og dens store underholdningsværdi i akvariet. Udover dette, er den også unik for videnskabsfolk, da den morfologisk ligger ret langt fra andre arter i Victoriasøen, med undtagelse fra Paralabidochromis sp. "short head chilotes". Disse to cichlider danner tilsammen en undergruppe i Paralabidochromis-slægten kaldet Paralabidochromis chilotes-komplekset.

Paralabidochromis chilotes kendes ofte ved dens lange tilspidsede snude og dens ofte ret store læber. Læberne er normalt ret store og runde, men man ser dem også hvor deres læber er mere normale. Greenwood mente der var individer med helt normale læber, men disse tilhørte i stedet Paralabidochromis sp. "short head chilotes". Man vil altid se nogle i hvert fald lidt fremtudede læber på Paralabidochromis chilotes. Allerede når ungerne når ca. 6-8 cm størrelse, begynder læber at trutte ud. Man kan efter ganske kort tid kende dem på grund af deres kendte snude. Dens tandsæt består af 2-5 rækker tænder som har en del spidser på sig.

Dem som bliver eksporteret kommer oftest fra Zue Island. Dog skal det siges, at man finder denne cichlide stort set overalt i søen. Lige under 20 lokaliteter kender man den i dag fra. Den er mest set i den sydlige del af Victoriasøen, men skam også i den nordlige del.

Da den findes mange steder, er det også naturligt at man ser en del farvevarianter af den. Den kan nævnes mange, men den mest bemærkelsesværdige er nok varianten fra Senga Point, som rent faktisk har pink læber! Der går lidt snak omkring om Paralabidochromis chilotes bør deles op i to eller flere arter. De sydlige individer er meget farverige, mens dem fra den nordlige del er meget mere mørke. Man kender endnu ikke så meget til individerne fra øst og vest, men man har eksporteret enkelte individer fra nordøst ved Uganda, som mindede en del om de sydlige. Men det kan ikke garanteres, at man ikke engang vil se Paralabidochromis chilotes blive opdelt.

Man ser denne cichlide må milde skråninger hvor der er relativt små sten. Selvfølgelig har den mange forskellige biotoper, da den findes mange steder, men man vil aldrig se den hvor der er store stenformationer. Derudover er de heller aldrig set i noget stort antal de steder den er fundet. Den lever ofte sammen med andre Mbipi-arter på rimelig fredelig vis, da den ikke er ret territorial.

Normalt ser man dem svømme rundt i små grupper på 1-3 meters dybde. Dog skal det siges, at individerne fra Ruti Islands lever på 8-14 meters dybde, men det er ikke normalt, og skyldes et lidt anderledes biotop dette sted. De kan godt lide at befinde sig nær sprækker i stenene hvor de kan gemme sig, men som regel svømmer de rundt over stenene, og holder sig ikke tæt til stenene. Der findes et bemærkelsesværdigt overskud af hunner i forhold til hanner, grunden til dette er endnu ukendt.

Man ser dem få gange over ren sandbund, men det lader til det er mere tilfældigt end hverdagskost for dem. Dog har Greenwood reporteret om individer i den nordlige del af søen som lod til kun at leve over sandbund. De findes dog ikke mere, da de blev bytte for Nilaborren. Men det lader til, at de sydlige og nordlige individers levevis ikke er helt identisk.

Deres læber har naturligvis en fordel, og det er grundet dens fødeemner. De spiser hovedsagligt insektlarver, men kan også finde på at spise aufwuchs. Dog menes det, at aufwuchsen ikke er noget de bevidst går efter, men noget der kommer med når de jager føde. Man har lavet obduktioner hvor man har fundet alger i mavesækken, men det er besynderligt lidt. Derfor er det altså mest insektlarver og insekter de går efter. Det sjove ved dens fødesøgning er, at den kun ledder på undersiden af sten og i sprækker, for den ved at det er her larverne gemmer sig. Så har man den i sit akvarie, vil man opdage at den nogle gange svømmer ret akkavet over til en sten og gnupper sin store læber på den.

I akvariet bør man have mange mellemstore sten som danner sprækker. Derudover vil det være en god idé med lidt sand også. Man skal have nogle hanner der kan spille op imod hinanden, for at få det fulde resultat ud af deres farver, som virkelig er et spektakulært orgie. Det er en ret underholdende cichlide i akvariet, og mange er helt vilde med dem. De kræver naturligvis en hel del plads, og også at de holdes i flok. Man skal have en del hunner til hannerne, efter min mening. Generelt er de ikke ret svære at holde, og man ser dem ret ofte på markedet. I akvariet kan man sagtens holde den sammen med andre arter, men de skal gerne være en smulle aggressive. Hvad angår føde, er de bestemt ikke kræsne, men husk på hvad de lever af i naturen, og efterlign dette.


Kilder:
Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Mark Smith - Lake Victoria Basin Cichlids.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Arten er en mundruger. Hannen graver et mindre hul i sandet, hvortil han tiltrækker hunnen for at gyde. Hunnen går med æg og larver i ca. 20 dage, og denne periode tager hun ikke føde til sig. Når ungerne er blevet spyttet ud, kan de opfodres med afskallede artemiaæg, knust flagefoder, artemia og cyclops.

Antal unger
30

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Brian Niels (Inaktiv) 01/01-1900 01/01-1900Beskrivelse
Info
Type
Cichlider, Victoria

Videnskablig beskrevet
Boulenger i 1911

Udseende
Farver
Det er en favorit hos mange Victoriafans. Hannerne kan blive utrolig flotte hvis de spiller op imod hinanden. De har en lyseblå grundfarve og en sort tværstribe ved øjnene. På kroppen har den rød, grøn og orange farver når den spiller op. Finnerne får også den orange/røde farve. Den er virkelig et levende farveorgie, som kan blive utrolig flot. Hannernes ægpletter er rimelig markante, deres farve er gul. Hannerne får 5-6 lodrette striber, som dog ikke er synlige i parringstiden. Hunnerne er mere dæmpede i farverne. De har en grå farve, men viser lidt de samme farver på maven som hannen gør. Der findes en piebald-variant af hunnerne. Derudover findes der en hel del varianter i farverne på hannerne.

Størrelse han
17

Størrelse hun
15

Varianter
Makobe Island, Ruti Island, Zue Island

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Krill
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged/ Opdateret af Kim Pedersen

  Udskrift venlig version