Neochromis nigricans

Billeder

Generel beskrivelse
Neochromis nigricans har skabt stor forvirring indenfor Victoriasøens cichlider. Engang dækkede Neochromis nigricans over mange individer over store dele af Victoriasøen. I 1998 besluttede man dog at dele den op i flere arter. Holo-typer af Neochromis nigricans lever kun ved Entebbe Island og det er de eneste der i dag går under det korrekte navn, Neochromis nigricans. I forældet litteratur står der at den lever mange steder i Victoriasøen, men arten blev delt i to. Neochromis rufocaudalis og den rigtig holotype, Neochromis nigricans. Neochromis rufocaudalis er meget mere udbredt og læser man i gamle bøger om Neochromis nigricans, kan man godt regne med at der egentlig menes Neochromis rufocaudalis, med mindre det er individer fra Entebbe Island. Det er virkelig noget der har skabt stor forvirring, især da udskilningen først skete i 1998 af O. Seehausen, Elisabeth Lippitsch, Niels Bouton og Heleen Zwennes.

Men den rigtige Neochromis nigricans findes altså kun ved Entebbe Island. Det er et sted med store stenblokke og et talrigt sted for Mbipi. Det ligger i den nordvestlige del af Victoriasøen ved Uganda på fastlandet. Det er muligt Neochromis nigricans er mere udbredt, men det vil kræve flere undersøgelser for at få det konstateret.

Der er mange Mbipi der i akvariehandlen går under navnet Neochromis nigricans, men spørg forhandleren hvor den er fanget, for det kan meget let var Neochromis rufocaudalis eller en helt tredje Mbipi.

Det er en ret populær Mbipi som også indimellem ses i handlen i Danmark under dens rette navn.

I akvariet kan man godt holde mere end en han, men man skal passe meget på og have masser af gemmesteder. Det er vigtigt med masser af hunner. Man skal efterligne dens biotop mest muligt med store flade sted efter min mening. Det kan være farligt at holde den sammen med andre arter da de let krydser, men det kan lade sig at gøre, hvis de ikke på nogen måde minder om hinanden.


Kilder:
Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Ichthyological Exploration of Freshwater (Vol.9 No.2).
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Parringen foregår indenfor hannens territorium. Territoriet er gerne på en flad sten hvor han har en kvadratmeter for sig selv. Alle, især andre typer Neochromis, bliver jaget væk derfra med hård hånd. Hunnen er mundruger og det er ikke specielt svært at få yngel på dem.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria

Videnskablig beskrevet
Boulenger i 1906

Udseende
Farver
Hannerne har en rigtig flot sølv/blå grundfarve, mens den har sorte striber. Dens finnespidser er røde. De er kendte for at have meget små ægpletter. Hunnerne er magen til hannerne, men har ikke den mørkeblå farve, men i stedet grøn/grå. Derudover har de heller ikke den røde farve i finnerne.

Størrelse han
13

Størrelse hun
12

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
26

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged/ Opdateret af Kim Pedersen

  Udskrift venlig version