Lamprologus congoensis

Billeder

Lamprologus congoensis

Generel beskrivelse
Lamprologus congoensis er en aflang vestafrikansk cichlide, der tilhører gruppen af såkaldte strømcichlider. Det er cichlider der fuldstændigt er tilpasset livet i hurtigtstrømmende bække og i de dele af hovedfloderne hvor strømmen er meget stærk - en tilpasning der bl.a.kommer til udtryk i en reduceret svømmeblære.

L. congoensis har sit udbredelsesområde i hele Congo flodsystemet. Den minder en del om L. werneri, men denne bliver mindre med et større hoved i forhold til kroppen.

I områderne hvor strømmen er stærk, er alt sand og sediment skyllet væk og bunden består derfor af klipper. De strømlevende Lamprologus findes tit tæt på bredden i huler eller sprækker disse i klipper og ernærer sig primært af insektlarver og små krebsdyr, men tager også yngel og småfisk.

Der er tydelig forskel mellem kønnene; hannen bliver størst og udvikler med tiden forlængede finner og en lille pandepukkel. Aggressive eller yngelplejende hunner bliver meget mørke, næsten sorte.

Et akvarie til Lamprologus congoensis skal ikke have et bundareal på mindre end 100 x 50 cm - højden betyder ikke så meget da fiskene altid holder sig til et fast underlag. Vil man holde andre arter sammen med den, kræver det dog et større akvarie. Arten er aggressiv, specielt mod artsfæller og det anbefales at den holdes parvis. Akvariet indrettes med mange store sten der danner huler og sprækker. Cirkulationen skal være kraftig, da fiskene kræver iltrigt vand.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Lamprologus congoensis er en huleleger der danner faste par, hvor hunnen passer æg og larver, mens hannen forsvarer det ydre revir. Æggene klækker efter 3-4 dage og ungerne bliver fritsvømmende efter 8-9 dage.

Antal unger
400

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Skralde (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Øvrige Afrika

Videnskablig beskrevet
Schilthuis, 1891

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
26

Min. pH
6.5

Max. pH
7.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version