Neochromis greenwoodi


Generel beskrivelse
Neochromis greenwoodi blev opdaget i 1979 af Witte-Maas og Witte. Dog er den endnu ikke blevet beskrevet (navngivet). Den findes i den nordlige del af Mwanza Gulf, men findes også enkelte andre steder. Det er en Mbipi som findes ved en del forskellige lokaliteter og som ikke altid ser helt ens ud, men den betegnes alligevel som én enkelt art. Dog er der ikke helt enighed om hvorvidt der er tale om én eller flere arter som går under navnet Neochromis greenwoodi. Individerne i den nordlige del af Mwanza Gulf er identiske til hinanden, og der er der med sikkerhed kun snak om én enkelt art.

Det er en Mbipi som meget ligner dens "bror" Neochromis rufocaudalis i farverne, men dens hovedprofil er meget anderledes. For mig at se, har Neochromis greenwoodi en mere tilspidset snude. Der er mange andre fra Neochromis stammen som også minder om denne cichlide, men igen skal man gå ind og kigge på hovedformen. Vil man være helt sikker på hvilken cichlide man har, skal man kigge på dens tænder. Neochromis greenwoodi har minimum to rækker tænder og andre gange helt op til fem rækker, men de ligner ikke tænderne fra andre Neochromis. Man kan også se forskel ved, at dens mund er lidt bredere.

Steder hvor man især finder denne cichlide i Mwanza Gulf, er ved Hippo Island og ved Gabalema Islands. Disse øer ligger overfor hinanden i den norlige udløb af Mwanza Gulf. Mwanza Gulf ligger i den sydlige del af Victoriasøen i Tanzania. Det er i dette område man finder langt flest Mbipier. Man finder også Neochromis greenwoodi ved andre nærliggende øer som Saa Nane Island, Capri Point, Askari Island og Anchor Islands. Faktisk findes de også ved kysten nær selve Mwanza by. Det sydligste man finder denne cichlide i Mwanza Gulf er ved Nyegezi. Dog findes den en del andre steder end de nævnte, og man regner ikke med at kende alle stederne endnu, men de nævnte er der den oftest ses. Den menes dog er være set sydligere end Nyegezi, samtidig er det den Neochromis der er set længst sydpå. Der er nogle der mener, at den findes helt nede ved Shadi.

Det er en cichlide som ses i lidt forskellige varianter og opbygninger. Der er eksempelvis nævneværdig forskel på individerne i den nordlige del af Mwanza Gulf og dem i den sydlige. I den sydlige del hvor søen bliver indsnerpet, er deres kroppe meget mere specialiserede til at gnave alger af sten med. De sydlige individer minder meget om Neochromis rufocaudalis og Neochromis sp. "blue scrapper" i deres kropsform. Derudover er de sydlige individer også mere grønne i deres grundfarve hos hannerne. Ved Igombe Island findes Neochromis greenwoodi også, og det er lige nord for Mwanza Gulf. Individerne her har et helt andet tandsæt end de andre individer af dens art. Det skyldes formentlig en tilvending til et anderledes biotop.

Man ser den gerne sammen med andre lignende arter som eksempelvis Neochromis gigas, Neochromis rufocaudalis og Mbipia mbipi. I den sydlige del findes der OB-udgaver af Neochromis greenwoodi som ligner OB-udgaver af Mbipia mbipi rigtig meget.

I naturen lever den på lidt dybere vand end andre lignende cichlider. Den kan godt lide store stenstykker som gerne er rimelig stejle. Her græsser den af algerne. Dog er det meget forskelligt hvad den lever af. Det kommer meget an på sæsonen og af lokaliteten, men alger er bestemt dens hovedfoder. Dog ser det ud til, at den ved enkelte lokaliteter lever mest er smådyr på stenene (Bryozoa). Men generelt set er de ikke kræsne, de kan foreksempel også godt lide insektlarver, yngel og plankton.

Det er en Mbipi som gemmer sig rimelig meget. Man ser tit hannerne gemme sig ved stenhuler/sprækker og den kommer kun ud for at spise, forsvare territoriet eller tiltrække en hun. Dog menes der at være forskel på hvor meget den er fremme alt efter hvor i søen man finder den. Her mener man at dem ved Igombe Island foreksempel er langt mere synlige. Man ser dem både svømme rundt, men også nogle gange som små grupper, hvilket er meget normalt for Neochromiser.

I akvariet bør man have en dem som en flok. De kan godt holdes som en trio, men det kræver at der er andre cichlidearter i akvariet. Hvis man vil have andre arter, skal man være sikker på de ikke minder om Neochromis greenwoodi da de meget let krydser. Men har man en flok får man meget mere ud af deres adfærd, og hunnerne vil ikke blive jaget nær så meget af den livlige han.

Hannen er ret aggressiv, og man kan godt forvente at se en han med et rimelig stort territorium. Kommer der andre arter eller hanner indenfor dette territorium, vil de straks blive jaget væk. Hannen skal have en stenhule som territorium. For at efterligne deres generelle biotop mest bør man have mange flade sten. Der behøver ikke være alt for mange sten i akvariet, men nok til at hunnerne til hver en tid kan gemme sig for hannen.

Generelt set er det en ret robust Mbipi som er nogenlunde let at holde, hvis man holder den som en flok. Den ses indimellem i handlen, da der er mange som efterspørger den. På billeder kan den virke en smule kedsommelig, men den skulle være helt utrolig flot hvis man ser den rigtigt. Dog må hunnerne siges at være lidt skuffende. Hannerne ses flottest hvis der er mere end én han i akvariet, men det kan være lidt risikabelt, da det som sagt er en meget territorial cichlide. Det kræver et stort akvarie, mange hunner og en god stenopbygning. Derudover skal man holde godt øje med om de har det som de skal.

Før den blev beskrevet, gik den under navnet Neochromis sp. "velvet black".


Kilder:
Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Ichthyological Exploration of Freshwater (Vol.9 No.2).
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannen holder et rimelig stort territorium, som regel i en spække i en klippe. Her er det kun hunner som får lov at passerer. Hunnerne er mundrugere. Det er en rimelig let cichlide at få yngel på.

Antal unger
20-30

Info
Type
Cichlider, Victoria - Uddøde arter

Handelsnavn
"velvet black"

Videnskablig beskrevet
Seehausen og Bouton i 1998

Udseende
Farver
Hannerne har en meget mørk grundfarve som dækker stort set hele kroppen. Denne grundfarve er sort/blå. Dens finner har en rød spids. Den ligner lidt andre Neochromis-typer. Dens farver variere en del efter dens lokalitet. Dens ægpletter består kun af en enkelt række, de er gule. Alt efter lokalitet kan spidserne på dens finner være røde til orange. Hunnerne er magen til bare i en meget mere mat farve, og deres finnespidser har ingen farver. Der findes OB-udgaver af både hanner og hunner.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
28

Min. pH
7.6

Max. pH
8.5

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged

  Udskrift venlig version