Neochromis rufocaudalis

Billeder

Saa Nane Han

Vis alle billeder

Varianter
Saa Nane Island, (Makobe Island), (Python Islands)
Generel beskrivelse
Den lever mange steder i Victoriasøen. Den er set helt oppe ved nordkysten og helt ned syd på ved Mwanza. Derudover er der også populationer i den centrale del af Victoriasøen. Dog er man ikke sikker på hvor mange individer der er tilbage i søen, det ser ud til at bestanden er faldet drastisk. Dog ser det ud til, at der stadig er et fornuftigt antal nede ved Mwanza Gulf. Steder i Victoriasøen hvor man kan være helt sikker på at finde den, er ved Igombe Island, Hippo Island og Saa Nane Island. Alle tre steder er i den sydlige del ved Tanzania.

Dens handelsnavn er Victoriansk Tropheus, grunden til dette må være, at Mbipierne under Neochromis-komplekset er meget identiske til Tropheus arterne fra Tanganyikasøen, og da Neochromis rufocaudalis er en af de Neochromiser man har kendt i længst tid, fik den navnet. Det er kendetegnet for Neochromis-komplekset, at de fleste arter under det lever hovedsagligt af aufwuchs. Nogle spiser dog plankton og dyrene som lever i aufwuchs. Men på grund af dette, kan man relatere dette kompleks til Tropheus fra Tanganyika og Pseudotropheus fra Malawisøen.

Neochromis rufocaudalis udskiller sig lidt fra de andre under komplekset, da deres krop ikke er bygget op på helt samme måde. Neochromis rufocaudalis er mere kraftig på maven end de andre Neochromiser. Det gør, at den får et lidt specielt udseende, men også at den er let genkendelig, og ikke kan blive forvekslet med andre Mbipi.

Noget andet der kendetegner denne cichlide, er at den har mange rækker tænder. Disse tænder bruger den til at græsse aufwuchs fri fra stenene. Når den er færdig med at græsse, sidder der masser af aufwuchs imellem dens tænder. Herefter laver den nogle spjæt med munden for at få det fri, og derefter synke det. Der er lavet undersøgelser der viser, at hvis der ikke er alger/aufwuchs til stede, kan Neochromis rufocaudalis ændre på sin kost. Dermed ment at den gerne spiser yngel, insektlarver eller plankton. Det gør den en hel del stærkere på de svære tider af sæsonen, eller hvis den holder sig til det forkerte sted, set med sultne øjne.

Den lever på lavvande helt inde ved bredderne hvor der er masser af sten. Man finder den gerne på 1-2 meters dybde, men det variere dog en hel del.

Hannerne er ret aggressive og holder gerne et territorium på 1 kvadratmeter i naturen. Man skal ikke sætte rufocaudalis sammen med fredelige cichlider, for så vil de få tæsk.

Et akvarie til Neochromis rufocaudalis, bør være på minimum 325 L!! Man skal dekorere akvariet med masser af sten og gemmesteder.

Det er en rimelig let cichlide at holde, da den er meget robust. Desværre er den dog sjælden set i handlen.

Den er før i tiden blevet kaldt Neochromis nigricans. Dengang omfattede Neochromis nigricans langt flere end den gør i dag, men man er nu blevet enige om at Neochromis rufocaudalis er en art for sig selv og ikke i familie med Neochromis nigricans. I dag gælder Neochromis nigricans kun for dens holotype. I gammel litteratur nævnet Neochromis nigricans ofte fra den sydlige del af Victoriasøen, men her menes højst sandsynligt Neochromis rufocaudalis. Det kan være en del forvirrende efter at navnet nigricans er blevet delt op, men man kan ofte bedømme det ud fra dens lokalitet.

Varianten fra Saa Nane er pt. den eneste N. rufocaudalis tilbage i akvarierne.

Kilder:
Ole Seehausen - Lake Victoria Rock Cichlids.
Ichthyological Exploration of Freshwater (Vol.9 No.2).
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Parringen foregår indenfor hannens territorium. Territoriet er gerne på en flad sten hvor han har en kvadratmeter for sig selv. Alle, især andre typer Neochromis, bliver jaget væk derfra med hård hånd. Hunnen er mundruger og det er ikke specielt svært at få yngel på dem.

Antal unger
20-30

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger wedge (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Victoria

Videnskablig beskrevet
Boulenger i 1906

Adfærd
Arten er aggressiv, og det er vigtigt med mange skjulesteder til hunner og undertrykte hanner.

Udseende
Farver
Der findes et par varianter af denne smukke cichlide. Dog er der her mest snak om intensiteten i deres farver. Hannerne har en rigtig flot mørkeblå grundfarve, mens den har sorte striber. Dens finnespidser er røde. Hunnerne har ikke den mørkeblå farve, men i stedet grøn/grå. Derudover har de heller ikke den røde farve i finnerne.

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Varianter
Saa Nane Island, (Makobe Island), (Python Islands)

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
26

Min. pH
7.2

Max. pH
8.6

Dekoration
Sandbund, og massere af stensætninger.

Min. akvarie
325

Holdes bedst som
Flok. I akvarier 250-300 L, bør der kun holdes én han med flere hunner. Men i akvarier 300 L.+, kan med fordel holdes 4+ hanner i akvariet. Flere hanner giver udtryk i flottere og mere konstante farver hos alfa-hannen, samt at aggressionerne ikke går så hårdt ud over hunnerne

Foder
Foder:
 • Alger
 • Cichlidesticks
 • Flagefoder
 • Rejemix
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Claus "Petter" Ladefoged / Opdateret af Kim Pedersen

  Udskrift venlig version