Steatocranus ubanguiensis


Generel beskrivelse
Steatocranus ubanguiensis er en aflang vestafrikansk cichlide, der tilhører gruppen af såkaldte strømcichlider. Det er cichlider der fuldstændigt er tilpasset livet i hurtigtstrømmende bække og i de dele af hovedfloderne hvor strømmen er meget stærk, hvilket bl.a. kommer til udtryk med en reduceret svømmeblære.

S. ubanguiensis har sit udbredelsesområde i Ubangui flodsystemet og muligvis i den øvre del af Congo floden.

I områderne hvor strømmen er stærk, er alt sand og sediment skyllet væk og bunden består derfor af klipper. Steatocranus ubanguiensis findes tit tæt på bredden i huler eller sprækker i klipperne og ernærer sig primært af at skrabe alger af klipperne, men tager også insekter og deres larver.

Der er ingen tydelig forskel mellem kønnene - hannen bliver en anelse større og udvikler med tiden et kraftigere hoved.

Et akvarie til Steatocranus ubanguiensis skal ikke have et bundareal på mindre end 100 x 40 cm - højden betyder ikke så meget da fiskene altid holder sig til et fast underlag. Vil man holde andre arter sammen med den, kræver det dog et større akvarie. Arten er noget aggressiv og det anbefales at den holdes parvis. Akvariet indrettes med mange store sten der danner huler og sprækker. Cirkulationen skal være kraftig, da fiskene kræver iltrigt vand.

Steatocranus ubanguiensis passer fint ind i et vestafrikansk biotopakvarie sammen med f.eks. en Pelvicachromis og Benitochromis art.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Steatocranus ubanguiensis er en huleleger der danner faste par. Ret bemærkelsesværdigt ser det ud til, at det er hannen der passer æg og larver, mens hunnen forsvarer det ydre revir!

Info
Type
Cichlider, Øvrige Afrika

Videnskablig beskrevet
Roberts & Stewart, 1976

Udseende
Størrelse han
9

Størrelse hun
8

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
26

Min. pH
6.5

Max. pH
7.5

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
 • Alger
 • Daphnier
 • Flagefoder
 • Levende føde
 • Myggelarver (Hvide)
 • Myggelarver (Sorte)
 • Spirulinaflager
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version