Steatocranus tinanti

Billeder

Steatocranus tinanti

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Steatocranus tinanti er en aflang vestafrikansk cichlide, der tilhører gruppen af såkaldte strømcichlider. Det er cichlider der fuldstændigt er tilpasset livet i hurtigtstrømmende bække og i de dele af hovedfloderne hvor strømmen er meget stærk, hvilket bl.a. kommer til udtryk i en reduceret svømmeblære.

S. tinanti har sit udbredelsesområde i Malebo Pool i Congo floden og dennes nedre del.

I områderne hvor strømmen er stærk, er alt sand og sediment skyllet væk og bunden består derfor af klipper. Steatocranus tinanti findes tit tæt på bredden i huler eller sprækker i klipperne og ernærer sig primært af alger, men tager også insekter og deres larver.

Der er tydelig forskel mellem kønnene - hannen bliver størst og udvikler med tiden en massiv pandepukkel og kæber.

Et akvarie til Steatocranus tinanti skal ikke have et bundareal på mindre end 100 x 40 cm - højden betyder ikke så meget da fiskene altid holder sig til et fast underlag. Vil man holde andre arter sammen med den, kræver det dog et større akvarie. Arten er noget aggressiv og det anbefales at den holdes parvis. Akvariet indrettes med mange store sten der danner huler og sprækker. Cirkulationen skal være kraftig, da fiskene kræver iltrigt vand.

Steatocranus tinanti passer fint ind i et vestafrikansk biotopakvarie sammen med f.eks. en Pelvicachromis og Benitochromis art.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Steatocranus tinanti er en huleleger der danner faste par, hvor hunnen passer æg og larver, mens hannen forsvarer det ydre revir.

Info
Type
Cichlider, Øvrige Afrika

Videnskablig beskrevet
(Poll, 1939)

Udseende
Størrelse han
15

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
23

Max. temperatur
26

Min. pH
6.5

Max. pH
7.5

Foder
Foder:
Kilder og forfatter
Forfatter
Thomas Andersen

Udskrift venlig version