Xenotilapia ornatipinnis


Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke
Generel beskrivelse
Xenotilapia ornatipinnis er en lille sandcichlide fra Tanganyika søen, der er blevet fanget helt ned på 150-200 m vand, men det er mere almindeligt se den på dybder fra 20-30 m. Fisken findes over både sandet og mudret bund, hvor den lever af at filtrere små krebsdyr og insekter fra bundlaget. Fisken er udstyret med nogle enorme øjne, der sikkert er en tilpasning til livet i dybet.

Et akvarium til X. ornatipinnis skal består af et bundlag af fint sand og enkelte større sten der kan markere territorier stenene skal være vandrullede og uden kanter, da fiskenes store øjne ellers let kan blive beskadiget. Fiskene er meget rolige og det kommer kun til små-skærmydsler mellem hannerne, men aldrig reelle kampe. For at få det mest optimale ud af X. ornatipinnis anbefales det at holde den alene i et arts-akvarium eller evt. sammen med en af Paracyprichromis arterne. Et arts-akvarium behøver ikke være større end 250 l. Hold gerne mere end han sammen med 5-6 hunner, da hannerne derved farver lettere ud.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
X. ornatipinnis er en maternal mundruger, hvor kun hunnen står for mundrugningen. Hannen graver ingen rede, men nøjedes med at rense et område af sandbunden for småsten, der af hunnen kan forveksles med æg. Kuldene ligger normalt på 20-25 unger og der ikke observeret yderlige yngelpleje, men ungerne tolereres af forældrene.

Antal unger
25

Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Handelsnavn
Pearly Xeno

Videnskablig beskrevet
Boulenger, 1901

Udseende
Farver
Der en udpræget forskel mellem kønnene: hannen har flot farvede finner og tre perlemors farvede striber på langs af kroppen. Hunnen derimod er sølvfarvet med 5-6 svage sorte markeringer i rygfinnen.

Størrelse han
13

Størrelse hun
10

Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
250

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version