Grammatotria lemairii

Billeder

Grammatotria lemairii Nangu

Vis alle billeder

Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke
Generel beskrivelse
Grammatotria lemairii er den største sandcichlide i Tanganyika søen og kan blive op til 25 cm. Den findes udbredt over hele søen hvor der findes sandbund. Den lever af at filtrere sandet for fødeemner, typisk krebsdyr, små rejer og muslinger. I forhold til Xenotilapia arterne der kun filtrerer det allerøverste sandlag, graver G. lemairii længere ned og ofte er det meste af hovedet dækket.

Det er en sky fisk, der godt tilpasset livet på den øde sandbund, hvor der er meget få skjulesteder: den er sølvfarvet der reflekterer sandets farve og den er en lynhurtig svømmer, der så snart der dukker farer op, forsvinder med lynets hast ud mod dybere vand. Er flugt ikke en mulighed tager den et hovedspring ned i sandet og kroppen dækkes fuldstændigt. Den kan ligge neddækket i sandet i flere minutter indtil en evt. fare er drevet over.

Et akvarium til G. lemairii skal være stort, ikke under 150 cm, da den er en god svømmer der godt kan lide at bevæge sig. Den er fredelig både mod artsfæller og andre fisk og skal ikke holdes sammen med alt for voldsomme eller livlige arter.
Yngleadfærd
Yngleadfærd
G. lemairii er en maternal mundruger, dvs. at det kun af hunnen der står for mundrugningen der typisk varer tre uger og der er ikke observeret efterfølgende yngelpleje. Der graves ingen legegrube, der leges i stedet direkte på sandbunden.

Antal unger
50

Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Sandcichlider

Videnskablig beskrevet
Boulenger, 1899

Udseende
Farver
Uden for yngletiden er kønnene ens sølvfarvede, men i yngletiden får hannerne et flot blåt metallisk skær

Størrelse han
25

Størrelse hun
18

Varianter
Findes i hele søen - varianter kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
 • Artemia
 • Cyclops
 • Flagefoder
 • Krill
 • Muslinger
 • Myggelarver (Sorte)
 • Kilder og forfatter
  Forfatter
  Thomas Andersen

  Udskrift venlig version