Cyprichromis zonatus

Billeder

Chituta han

Vis alle billeder

Generel beskrivelse
Cyprichromis zonatus er først blevet videnskabeligt beskrevet for nylig og adskiller sig fra de andre Cyprichromis arter ved dens gule grundfarve og de brede vandrette bånde der løber nedover kroppen. Hunnerne viser ikke de samme stærke farver, men er farvet i brunt og sølv. Den har en meget snæver geografisk udbredelse og indtil nu er den kun fundet i Chituta Bay i Zambia.

Som alle andre Cyprichromis arter holder C. zonatus til i de frie vand. Den ernærer sig af zooplankton, der tages enkeltvist ved at den meget fleksible mund skydes frem, hvorved der dannes et undertryk. De danner enorme stimer på ofte over 10.000 individer og det ses ofte at flere forskellige arter Cyprichromis danner stimer, ligesom Paracyprichromis arter også kan indgå. Der findes forskellige former for stimer: de fødesøgende stimer består af voksne hunner og unge ikke territoriale hanner. Nær klipperne, men stadig i det frie vand, optræder stimer med territoriale hanner og legemodne hunner. Den tredje type af stime består af mundrugende hunner.

I akvariet er C. zonatus forholdsvis fredelig og den kan fint gå sammen med f.eks. bundlevende sandcichlider. Den foretrækker et forholdsvist mørkt akvarium, da den er vant til det dybe vand

C. zonatus er en livlig fisk der kan lide at svømme meget og kræver store akvarier med en minimumslængde på 150 cm for at udfolde deres adfærd
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne opretholder et territorium i det frie vand. Territorierne opretholdes ved at hannerne altid holder den samme afstand imellem hinanden. Hannerne danser for indtrængende hunner, ved at vifte med bugfinnerne der er udstyret med gule ender og fungerer om æg-attraper og hunnen kvitterer ved at snappe efter finnerne. Hunnen afgiver nogle få æg der med det samme tages ind i munden. Hannen vibrerer igen med bugfinnerne og når hunnen snapper efter dem igen, udgyder hannen sin sæd og æggene er befrugtet. Denne seance gentages indtil hunnen er tømt for æg. Hun svømmer derefter ud af stimen med hanner og slutter sig til stimen med mundrugende hunner. Ungerne slippes ud i det fri efter tre uger og svømmer straks op til overfladen for at søge dækning.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Takahashi, Hori & Nakaya, 2002

Udseende
Farver
Udfarvede hanner har en gul grundfarve - ungfisk og hunner er sølvfarvede

Størrelse han
11

Størrelse hun
10

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version