Cyprichromis pavo

Billeder

Kapampa han

Vis alle billeder

Varianter
Findes i den sydlige del af søen - varianter kendes ikke
Generel beskrivelse
Cyprichromis pavo adskiller sig fra de andre Cyprichromis arter ved, at have meget mindre skæl og have meget længere og spidse bugfinner. Den kan minde lidt om C. microlepidotus, men C. pavo findes i den sydlige del af søen mellem Kanoni i vest og Cape Mpimbwe i øst. C. microlepidotius findes kun i den nordlige del. Der findes ingen lokale varianter. Hannernes farvetegninger er poly-kromatiske, hvilket vil sige at hannerne inden for samme art har forskellige farvemønstre. Hunnerne er viser ikke de samme stærke farver, men er farvet i brunt og sølv.

Som alle andre Cyprichromis arter holder C. pavo til i de frie vand, dog foretrækker den dybere vand end de andre Cyprichromis arter. Den ernærer sig af zooplankton, der tages enkeltvist ved at den meget fleksible mund skydes frem, hvorved der dannes et undertryk. De danner enorme stimer på ofte over 10.000 individer og det ses ofte at flere forskellige arter Cyprichromis danner stimer, ligesom Paracyprichromis arter også kan indgå. Der findes forskellige former for stimer: de fødesøgende stimer består af voksne hunner og unge ikke territoriale hanner. Nær klipperne optræder stimer med territoriale hanner og legemodne hunner. Den tredje type af stime består af mundrugende hunner.

I akvariet er C. pavo forholdsvis fredelig og den kan fint gå sammen med f.eks. bundlevende sandcichlider. Den foretrækker et forholdsvist mørkt akvarium, da den er vant til de dybe vand

C. pavo er en livlig fisk der kan lide at svømme meget og kræver store akvarier med en minimumslængde på 150 cm for rigtigt at udfolde deres adfærd
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Hannerne opretholder et territorium ud for en lodret klippeside. Hannerne danser for indtrængende hunner, ved at vifte med bugfinnerne der er udstyret med gule ender og fungerer om æg-attraper og hunnen kvitterer ved at snappe efter finnerne. Hunnen afgiver nogle få æg der med det samme tages ind i munden. Hannen vibrerer igen med bugfinnerne og når hunnen snapper efter dem igen, udgyder hannen sin sæd og æggene er befrugtet. Denne seance gentages indtil hunnen er tømt for æg. Hun svømmer derefter ud af stimen med hanner og slutter sig til stimen med mundrugende hunner. Ungerne slippes ud i det fri efter tre uger og svømmer straks op til overfladen for at søge dækning.

Antal unger
20

Brugere der har opdrættet denne art
santos2 (Slettet)
Bruger Thim (Inaktiv)
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Büscher, 1994

Udseende
Farver
Udfarvede hanner er farvet i blåt og gult - ungfisk og hunner er sølvfarvede

Størrelse han
12

Størrelse hun
10

Varianter
Findes i den sydlige del af søen - varianter kendes ikke

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
530

Holdes bedst som
Flok

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Cyclops
  • Flagefoder
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version