Haplotaxodon microlepis

Billeder

Haplotaxodon microlepis

Vis alle billeder

Varianter
Udbredt over hele søen -ingen varianter kendes
Generel beskrivelse
Haplotaxodon microlepis er en rovcichlide fra Tanganyika søen, der er meget nært beslægtet med H. trifasciatus. Udover forskelle i antal skæl langs sidelinien, er en mere sikker måde at kende dem fra hinanden på, at H. microlepis har fem lodrette utydelige bånd fra rygfinnen og ned på kroppen, mens H. trifasciatus kun har tre.

Den lever i de øverste10 m af det frie vand over klippekysten og ernærer sig hovedsagligt af yngel fra andre cichlider, der søger mod overfladen i de første måneder af deres liv - f.eks. Cyprichromis, Ophthalmotilapia og Cyathopharynx. Den angriber stimerne af ynglen nedefra og dens opad rettede mund er en perfekt tilpasning til netop denne jagtform. Endnu ikke kønsmodne H. microlepis samler sig i store stimer på ofte over hundrede individer.

I akvariet er den en meget rolig fisk, der bedst holdes parvis sammen med ikke alt for voldsomme arter. Akvariet skal være stort, minimum 600-700 liter og fiskene fodres med store frosne krebsdyr som artemia, mysis, krill og rejer, men også fileter af fisk der er skåret i små stykker.

Kun opdrættet i fangenskab én enkelt gang, og det tilmed af danskeren Max Bjørneskov
Yngleadfærd
Yngleadfærd
Når de bliver kønsmodne skiller par sig ud fra stimen og yngler. Den er en bi-parantal mundruger, dvs. forældrefiskene skiftes til at have ungerne i munden og rugetiden er meget lang - op til to måneder.

Antal unger
100

Brugere der har opdrættet denne art
Info
Type
Cichlider, Tanganyika - Fritsvømmer

Videnskablig beskrevet
Boulenger, 1906

Udseende
Størrelse han
26

Størrelse hun
22

Varianter
Udbredt over hele søen -ingen varianter kendes

Optimale Forhold
Min. temperatur
24

Max. temperatur
27

Min. pH
7.5

Max. pH
9.3

Min. akvarie
720

Holdes bedst som
Par

Foder
Foder:
  • Artemia
  • Krill
  • Levende føde
  • Kilder og forfatter
    Forfatter
    Thomas Andersen

    Udskrift venlig version